14 Mart 2014 Cuma




 


                                   VENÜS

Ayşegül Akşit  @astro3gen
 
Mitoloji'de ölümlülerin ve ölümsüzlerin  aklını çelen  aşk  ve güzellik tanrıçası ; alayla gülen kahkaha tanrıçası ; karşı konulamaz tanrıça:
                                                       ....VENÜS….

Yunan mitolojisinde "Aphrodit" , Roma mitolojisinde "Venüs"tür.  Sümerliler ona "İnanna" dediler.

İlyada destanında   Venüs;  Zeus ve Dione'nin kızıdır.

Daha sonra "Venüs" ün yunan didaktik şiirinin babası Hesiodos’un dizelerinde denizin köpüklerinden  doğmuş olarak betimlendiğini görüyoruz.

Kronos, Kral babası Uranos'u devirirken, bir orakla cinsel organını keser. Kesilen organ denize düşer ve köpüklerden Aphrodite (Venüs) doğar. Daha sonra Kypros (Kıbrıs ) kıyılarına sürüklenir.

Ölümlülerin bile saldırmaktan  çekinmediği  yumuşak , zarif  bir Tanrıça için  işveli , cilveli gibi sıfatlar kullanılmıştır. Zerafeti ve bereketi simgeler . Kendisini beğenenlere aşk, zevk ,mutluluk beğenmeyenlere,kendisine tapmayanlara da  yıkıcı  etki verir.

Astrolojide de Venüs Boğa ve Terazi burçlarını yönetir.
Bu nedenle haritamızdaki konumu ilişki beklentimizi , insanlarla nasıl ilişki kurduğumuzu, paylaşma eğilimimizi sembolize eder. Huzuru,sevgiyi,memnuniyeti,cinselliği,şehveti temsil eder.
Boğa burcunda sahip olduklarım, değerlerim ,Terazi burcunda da ilişkimizde seni mutlu edebiliyormuyumdur.
Venüs beğenilmek ve bunun teyid edilmesini ister ...
Bu gezegen cazibe ve zerafetle bağlantılıdır. Eşya zevkimiz,lüks, mücevherler,resim,sanat eserleri,iyi arabalar,iyi yemek,güzel dekore edilmiş evler ile ilişkilidir.
Kısacası lüksü ve kibiri sever.Bize zevk ve haz veren her şey Venüs ile ilişkilidir.

Aynı zamanda yaratıcı ve artistik yetenekleri gösterir.Bundan dolayı bir çok sanat eserine konu olmuş ve sanatçıya ilham vermiştir.
Bütün  Tanrıların olduğu  gibi “Aphrodite”nin   de cok heykeli yapilmistir. M.Ö 340 dolaylarında Yunan heykeltraş  Praksitesles tarafından aşk tanrısı “ Aphrodit”'in  yıkanmak için banyoya girişini betimleyen  bir yapıtı vardır , ne yazık ki bu yapıt daha sonraları yok olmuştur. 

Aynı dönemlerde yapılan “ Aphrodite”nin klasik heykelleri arasında belki de en  ünlüsü Melos Adası'nda bulunduğu için"Melos Aphroditesi" diye anılır. Şu anda  Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilemektedir.


Zaman zaman ressamlar tarafından  da cinsellik , tutku ve aynı zamanda gizli bir masumiyeti de hissedebileceğimiz bir çok “ Venüs” tablosu yapılmıştır.  
 Ünlü ressam Velazquez “Aynadaki Venüs” isimli tablosunu 1647-1651 yılları arasında tamamlamıştır. Aşk , güzellik ve doğurganlık Tanrıçasını yatağında aheste bir sekilde yatarken betimlemiştir.
Giorgione , "Uyuyan Venüs" tablosunu 1510 yıllarında tanrıçayı şık çarşaflarda sergilemeyi tercih etmiştir.
Ve ölmeden önce görülmesi gereken sanat eserleri arasında yer alan Boticelli'nin 1482-1486 yılları arasında yaptığı "Venüs'ün Doğuşu" isimli tablosunda ergen bir kadının denizden doğarak kıyıya çıkışı betimlenmiştir.

 

Kaynaklar : Edith Hamilton –Mitologya
                    Pilere Grimel - Mitoloji Sözlüğü
                   E.H. Gombrich-Sanatın Öyküsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder