1 Nisan 2014 Salı

MANDALA


 
Ajda Türker 01.04.2014
 
Mandala  Sanskiritçe de Manda ( enerji ) ve la ( kap) kelimelerinden oluşur. Mandala, Öz – Ruh ve Enerjiyi içinde barındıran bir kap olarak düşünülmelidir.
Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen isimdir. Mandalanın mantığı şekilleri bir düzen çerçevesinde boyamaktır. Genelde daire ve kare formlarında olan mandalalar  her şeyin mistik merkezini sembolize ederler. Aynı zamanda  meditasyon aracı olarak ta kullanılmaktadır.
Kozmik diyagramı , bedenleri, zihinleri  içinde  ve ötesinde genişleyen bir dünyayı anlatır. Maddi ve maddi olmayan gerçekleri açıklayan mandala hayatın bütün yönlerinde görünür .Göksel  daire dediğimiz dünya , güneş ve ay'ın yanı sıra  kavramsal dediğimiz daireler  olan arkadaş ,aile  ve toplum da birer  mandaladır.
Mandala kendimizi, bilincimizi değiştirme   potansiyeline  sahip olduğumuzu bize anlatır.
Hinduizm'de Siva  ve Sakt'inin  kozmik dansını , Budizm ' de  Buda diyarını ve Buda'nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.
Budizm' de mandalalar onu temaşa eden için evrendeki kutsallığın,  içkinliğin ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu   hatırlatan önemli işaretlerdir.  Budist  bağlamda  mandalanın amacı insanın acısına  onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaşmaktır.
Carl Jung  mandalayı '"Varlığın temel niteliğini temsil eden birleşik bir düzenin farklı elementlerinin sentezi " olarak ifade eder.
Astrolojik olarak mandala'yı deşifre edecek olursak ; Her bir doğum haritasında   yani zodyağın   çemberi içinde gezegenler ve burçlar  bulunmaktadır. Çember burada dairesel bir mandala olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kişinin doğum anı haritası, kişinin madde ve madde ötesi  var olan bütün özelliklerini  uhdesinde barındırarak , o enerjiyi saklayarak, kişinin parmak izi kadar özel, sadece ona ait olarak   oluşur. Doğduğumuz anda ruhumuzun uyanışı ile yolculuğumuza başlarız. Doğum haritamız bize bu yolculukta kılavuzluk eder .
İşte bu çember  kişisel gelişimimiz için kullanmak zorunda olduğumuz enerjileri bize resmeder .Bizim hangi yönlerimizin daha baskın , hangi yanlarımızın daha zayıf ya da geliştirilmeye açık olduğunu , hayatımızda nelere özlem duyduğumuzu  , gitmemiz gereken yerin  neresi olduğunu , yaşam amacımızın ne olduğunu,geçmişten getirdiğimiz tutum ve davranışları vs. bize anlatır.
Kısacası ruhumuzun ihtiyacını karşılayacak  olan   yaşam motifimizin   ilmek ilmek dokunmuş halidir.  
Peki  Mandala' nın  iyileştirici  özelliğini  doğum haritamızda nasıl kullanırız.
Öncelikle doğduğumuz anda bize mühürlenmiş olan doğum haritamızı doğru olarak çıkarılması gerekmektedir. Haritamızda ki  yarım kürelere,  çeyreklerin vurgularına ve açılara özelliklerine, açı kalıplarına da  bakılarak hayatımızda  hangi alanları    görebildiğimiz hangi alanlarda kör kaldığımızın farkındalığına varmamız gerekir.
Yine haritamızda ki element nitelik dengelerini tespit ederek eksiklik ya da fazlalıklar belirlenir. Ayrıca Zodyak’ın her bir derecesinin bir arketipsel sembolü ve bu sembollerin  rasyonel ve nesnel anlamı vardır. Sayısal değerleri, renkleri ,harfleri vs vardır. Haritamızda önemli konumda olan gezegen ya da noktalar da ayrıca  tespit edilerek yine bunlara ilişkin öngörü elde edilir. İnce analizler yapılıp, öngörü elde edildikten sonra semboller, boyalar,  materyallerle çalışılarak sakin bir ortamda yine haritanın   temasına  uygun belirlenmiş bir rahatlatıcı müzik eşliğinde  mandala çalışmaları yapılır.
Semboller renkler ve müzikler   çok güçlü titreşimlere sahip oldukları için  çalışmanın etkisini de kolaylıkla arttırırlar ve bu yüzden bunların doğru  tespit edilmesi ve kullanılması çok önemlidir.
Mandala ile haritamızda şifalanmaya ihtiyaç gösteren alanlar şifalandırılır. Bunun yanı sıra henüz yüzeye çıkmamış öz’ümüz ile tanışabilir ve farkındalık geliştirebiliriz.
Buradaki  esas amaç  daha önce belirttiğim gibi mandalayı içinde büyük bir eneriji içinde barındıran bir çember  olarak  ele aldığımızda , bu enerji dönüşümünü doğru bir şekilde hayatımızın her alanında kullanabileceğimizdir.
Aslında  bizlerin farkında  olarak ya da farkına varmayarak yaptığımız  ruhsallık, şifalanma, enerji  ya da  benzeri tüm çalışmaların özü ,bizim tekamülümüze giden süreci  hızlandırmak ve bunu doğru bir şekilde tamamlamaktır.
Sonuçta bizler  hayata  tekamülümüzü  gerçekleştirmeye geliyoruz.  Önemli olan  farkındalıklarımızı  arttırıp, bu süreci potansiyellerimizi en optimum şekilde kullanarak keyifle gerçekleştirmektir.
 Asıl olan  özümüzdeki enerjiyi dönüştürüp , hakikate  ulaşmaktır.....

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder